Figursyet bluse – et grundmønster

Figursyet bluse – et grundmønster

Forleden dag satte jeg mig for at lave et nyt grundmønster til en figursyet top/bluse. Mit gamle grundmønster er 20 år gammelt, så det kunne godt bruge en afløser.  Resultatet ser du her:

Da jeg kun ville koncentrere mig om en top, så har jeg ikke gjort tilretningen af ærmet færdigt.

Der er ingen lynlås i toppen. Den er lige akkurat løs nok til, at jeg kan få den af og på uden. Det gør det jo lidt nemt.

Når jeg laver grundmønstre bruger jeg denne bog, som jeg lærte at kende, da jeg havde håndarbejde som linjefag på lærerseminariet.

Fremgangsmåden til en figursyet top er nogenlunde sådan her:

1. Mål brystmål, taljemål, brysthøjde m.m. Alt er beskrevet i bogen.

2. Tegn den størrelse af fra bogens mønstre, der passer bedst med brystmålet. Jeg skulle bruge en størrelse 42.

3. Nu skal der rettes til. Jeg fulgte alle beskrivelserne på side 118-119. Jeg er f.eks. ikke ret høj, så livlængden skal forkortes en del.

Mit brystpunkt sidder også lavere end på mønsteret, og min taljevidde er større end mønsteret.

4. Efter tilretningerne bør man sy mønsteret op i lagenlærred eller lignende billigt, fast stof. Men da jeg har lavet grundmønstre før og bare var lidt utålmodig, fandt jeg noget stof, der måske kunne blive til en rigtig top, hvis ellers mønsteret var godt.

5. Først lavede jeg dog en kopi af selve grundmønsteret med mine tilretninger. Så har jeg nemlig stadig min grundmodel, som jeg så kan lave ændringer ud fra. Det nye mønster lavede jeg om, så det fik husar-snit.  Det gjorde jeg ud fra mine gamle noter, som er omkring 20 år gamle. Måske kan du også forstå dem:

6. Da dette grundmønster kun går til taljen, forlængede jeg det 12-15 cm. Det blev lidt på slump, da det jo så skal gå lidt udad igen for at følge hoften. Hvis jeg havde været mindre utålmodig havde jeg først lavet et grundmønster til nederdel og forlænget med det. Det gør jeg dog først om nogle dage.

7. Nu var det bare at klippe, markere samlemærker og sy. Da jeg opdagede, at jeg havde ramt ret godt plet i 1. forsøg, syede jeg toppen færdig. Jeg skulle dog sy den lidt ind i siden.

Jeg har ladet den være åben ca. 6 cm oppe i hver syning. Halsen er lavet med en belægning. Ærmekanterne er blot bukket om. Der er ingen lynlås i, da jeg lige kan få den over hovedet. Det gør det bare nemmere.

Skriv et svar

Luk menu