Fransk i Montreal

Fransk i Montreal

Montreal er jo fransk område, da det er en del af provinsen Quebec. Langt de fleste steder kan man dog sagtens begå sig på engelsk uden problemer. Men der er ingen tvivl om, at fransk er hovedsproget.

Overalt kører der reklamer om, at man skal få lært fransk. Der er også utrolig mange fransk-kurser alle vegne, både private og offentlige.

For at imødekomme og rumme begge sprog er det vedtaget, at ekspedienter siger “bonjour-hi”, når man træder ind i en butik. Det fortæller, at fransk er vigtigst, men at engelsk også er i orden. Der er også forskel på, hvor franske/engelske de forskellige bydele er. Vores bydel er meget engelsksproget, så her kan vi sagtens begå os. Men de fleste bydele er meget fransk-sprogede.

Jo længere væk man kommer fra Montreal,  og jo længere væk man er fra nærmeste engelsksprogede provins, Ontario,  jo mere fransk bliver det. Vi har stået flere steder, hvor vi ikke kom langt med engelsk, eller hvor de måtte hente en anden medarbejder.

Reklamer:

Der er en hel del regler om, hvordan reklamer skal være. F.eks. SKAL reklamer på busser og i metroer være på fransk. Andre steder kan der være reklamer på engelsk eller andre sprog, hvis de dog også står på fransk. Det franske må aldrig være med mindre skrift-typer end det andet sprog.

Fransk-kurser:

Da vi flyttede til Montreal, meldte jeg mig ret hurtigt på et fransk-kursus. Det var et særligt tilrettelagt kursus for diplomater og ambassade-folk. Jeg kom på begynder-niveau 3, da jeg har en base med mig fra gymnasiet. Det foregik to aftener om ugen i to timer. Det var egentlig et fint kursus at komme i gang med, og der mødte jeg også nogle søde mennesker. Men efterhånden synes jeg ikke det var nok, og jeg ville også gerne udnytte mine timer om dagen fremfor at bruge aftentimerne til det. Så jeg begyndte at lede efter gode dags-kurser.

Jeg fandt noget, der så godt ud på Dawson College. Det var om formiddagen og ikke langt fra vores hus. Da jeg endelig ville melde mig til i efteråret, udbød de dog kun kurser om aftenen. Så dér røg den mulighed. Men jeg har siden hørt, at de laver fine kurser.

Endelig fandt jeg frem til et sted, jeg fik jeg anbefalet fra flere : Centre St. Louis på Rue Drolet http://centre-st-louis.csdm.ca/english/

De laver kurser for “residents”, så jeg skulle have en særlig tilladelse for at være med. Til gengæld får man så 8 ugers kursus for 50 dollar. Kurserne er hver dag fra 8.30 til 12.55, så det er 20 timers undervisning pr. uge.

Jeg begyndte på et kursus i oktober 2018. Hvert niveau løber over 8 uger, hvoraf den sidste uge er eksamen. Jeg har indtil nu taget niveau 4 og niveau 5 dér, og er i gang med niveau 6.

At gå til fransk opfylder flere formål for mig. Dels får jeg lært noget fransk, selvom jeg næppe kommer til at tale det flydende. Dels skal jeg pludselig også noget hver dag, så jeg kommer ud af huset, og det er virkelig vigtigt. Det, at jeg nu også har en plan hver dag og ikke længere skal opfinde hver eneste dag. Desuden får jeg noget social kontakt, hvilket måske næsten er det allervigtigste for mig. De andre kursister er søde, og vi får snakket en del (på engelsk).

På kurset er der folk fra alverdens lande. Mange er dog fra andre dele af Canada, hvor de ikke har fået lært så meget fransk i købet af skoletiden. Der er dog også en del fra Sydamerika, Kina og fra europæiske lande.

 

Skriv et svar

Luk menu